Klasser

HATHA
Ser man ordet Hatha på schemat innebär det varierande klassiska rörelser (asanas) som synkroniseras med andning. Ingen klass är exakt densamma. Klassen inleds alltid med fokus på andning och har som regel ett tema med fokus på exempelvis nacke och axlar eller höfter osv. En mix av Ashtanga/Iyengar (YogaWorks style), ofta med inslag av Yin, Lugn & Återhämtande och/eller Terapeutiska yoga poser. Avslutas alltid med minst 10 minuters avslappning/meditation för en komplett yoga upplevelse.

NIVÅ 1
En mjukare form av fysisk yoga där rörelserna (asanas) hålls lite längre. En långsammare och mer grundlig genomgång av de olika utgångspositionerna, ett måste för att lära sig de mer avancerade positionerna. Rekommenderas nybörjare samt mer erfaren för repetition eller vid behov av att bara ta det lite lugnare.

NIVÅ 2
Kunskap om grunderna krävs då klassens takt är lite snabbare. Här får man chansen att gå igenom och lära sig mer avancerad poser.

NIVÅ 3
En mer fysiskt krävande klass där vi andas från pose till pose med få instruktioner samt alltid med möjligheten att komma djupare, bli starkare och mer smidig.

LUGN & ÅTERHÄMTANDE
Ett fåtal yoga positioner (från 5 till max 15/90 minuters klass) där kroppen stöds med hjälp av yoga redskap för optimal avslappning. Vi använder oss av bl a bälten, filtar, bolstrar, klossar, väggar och stolar. Vi tillbringar minst 5 minuter i varje position. Kroppen är passiv, öppen och med hjälp av andningen kommer vi djupare och frigör oss från spänningar och värk. En helande klass som balanserar kroppens energisystem. Denna yoga klass är väldigt omtyckt och rekommenderas alla oavsett atletisk förmåga. Lugn & Återhämtande yoga är ett excellens komplement till all annan sport inklusive varje aspekt av livet.

NIDRA
Klassen inleds med några försiktiga asanas (övningar) som väcker upp och får igång cirkulation samt förbereder kroppen för en liggandes guidad avslappning/meditation. Djup avslappning, så djup att både det medvetna och undermedvetna är i ett avslappnande. Unikt tillfälle att verkligen slappna av. Kom ihåg att tänka ut Ert mål innan klassen. Ett mål, något Ni vill uppnå eller kanske redan har och som bara behöver förstärkas. Nidra klassen medför ett lugn och personer med bl a sjukdomen fibromyalgi erfar att Nidra är det som lindrar värksymptomen mest.

ASHTANGA
Ashtanga yogan är en kraftfull dynamisk form av yoga. Det finns ett fåtal serier där poserna utövas i en exakt ordningsföljd. Ashtangayoga systemet grundades av K. Pattabhi Jois och ordet Ashtanga betyder ordagrant åtta grenar. Det är de åtta grenarna, Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana och Samadhi som ligger till grund för att komma i kontakt med hela dig själv, göra dig mer närvarande, fokuserad och balanserad mentalt och fysiskt. Alla poser kommer ursprungligen från Hatha yogan.

IYENGAR
Detaljerade instruktioner med fokus på korrekt placering, linjering, och hållning. Rekommenderas alla oavsett nivå.

YIN
Yin yoga är en lugn och passiv form av yoga där positionerna hålls länge för att komma åt kroppens djupt liggande bindväv. Djup stretch skapar mer flexibilitet i både kropp och sinne.

FÖRÄLDER & BABY
En klass där föräldern yogar tillsammans med sin bebis. Hjälper nyblivna att komma i balans, både fysiskt och mentalt. Återuppbygg magmuskler, lös upp spänningar i nacke och axlar. Bandet mellan förälder och bebis stärks. Valfritt, bebis stimuleras också genom olika yogaövningar. Många föräldrar väljer att yoga själva med sin bebis liggandes vaken eller sovandes bredvid. Bebis behov, blöjbyte eller amning under klassens gång är accepterad och en självklarhet. Rekommenderad ålder för bebis är från tre månaders ålder upp tills dess att barnet börjar gå.

GRAVID
Gravidyoga ger en säker och lugn atmosfär för gravida kvinnor att ta hand om sina kroppar under denna underbara tid. Förbättrar balans, cirkulation samt tonar kroppen med positioner anpassade för varje trimester. Den djupa andningen som du lär dig kommer att vara till stor hjälp när det blir dags att föda. Lär känna andra havande kvinnor och lär dig avslappningstekniker som är till nytta resten av livet. Rekommenderas från vecka 15.

SENIOR
Yoga är en överlägsen teknik för äldre, en kraftfull krydda i livet! De försiktiga rörelserna förbättrar cirkulationen samtidigt som de viktbärande stående positionerna är ett säkert sätt för att motverka benskörhet. Väcker till liv delar av kroppen som varit mindre aktiva. Lindrar värkande leder och lugnar sinnet. Oavsett senior/ålder, alla drar fördel från denna klass. Se till att säkert tala om för din lärare eventuella fysiska begränsningar eller sjukdomar. Positioner och tillbehör anpassas just för dig. Vitaliserar kropp och själ!

BARN
Genom att blunda och bli medveten om sin andning lär sig barnen att sitta ner och vara absolut stilla. Yogans lugna effekter är minst lika viktiga för barn om inte mer. Rörelserna (asanas), uppkallade efter olika namn på djur och föremål osv leks fram och ger barnen värdefulla redskap för livet. Rekommenderad ålder från 5 år och uppåt.

TONÅR
En yogaklass speciellt för dig som är mellan cirka 12-18 år. Bygger på klassik Hatha yoga med inslag från olika yogaformer.

MEDITATION
Lär dig enkla och grundläggande meditationstekniker som är till stor i hjälp i vardagen. Guidade övningarna blandas med kortatre till längre perioder av stillasittande i tystnad. Vi lär oss att sitta med korslagda ben på golvet och/eller på en stol. Vi börjar med kortare perioder av stillasittande med pauser emellan då vi sträcker ut benen och rör på oss lite grann. Under pausen stannar vi i tystnad och undviker att samtala om andra saker som distraherar. Vi avslutar med en längre meditation. Inga förkunskaper krävs. Anmälan och önskemål om dag och tid välkomnas.

FRI INTRO
Det är tänkt att alla nya som kommer till FRI INTRO yoga skall kunna deltaga efteråt i andra yoga klasser utan annan förkunskap. Känna sig bekväm helt enkelt. Man behöver alltså inte gå en nybörjarkurs utan med den information som ges under FRI INTRO kan var och en yoga utifrån sina förutsättningar. Yogan är ingen tävling, vi lär oss att ta hand om oss själva. Lyssna på vår egen kropp, veta när och hur att vila oavsett vad alla andra gör.

PERSONLIG TRÄNING – PT
Enskilt anpassas yogan just efter dina behov och din förmåga. Ett bra sätt att träna för dig med specifica skador eller begränsningar samt för dig som vill ha individuella råd.

FÖRETAGSYOGA
Yogastudion reserveras och bokas i förväg. Möjligheten till ex. ett 2-timmars introduktionspass där grunderna, smakprov på de olika yoga stilarna samt information om hur yogaklasserna kan anpassas efter just era önskemål ges. Hänsyn till antal personer, nivå, yoga stil, tider, antal yogaklasser/veckor eller termin, i yogastudio och/eller i friskvårdsanpassad lokal på ert företag. I företagsyogan är allt möjligt!